Foto: SVT

Så förbereder sig polisen i nord för en coronakris

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Nord har sedan några veckor tillbaka börjat förbereda sig för coronaviruset covid-19. Enligt myndighetens egen prognos kan upp till hälften av landets poliser bli sjukskrivna. Trots den överhängande risken är beredskapen god om det blir manbortfall menar regionpolischefen Michael Säll Lindahl.

Men att lyckas få ihop just bemanningen är den största utmaningen i polisregion Nord samt att kunna rycka ut när folk ringer.

– Om någon behöver hjälp ska vi komma även om vi har 50 procent borta i värsta fall. Det är vår största farhåga som inte får inträffa. Vi ska skydda de som är utsatta för livsfarliga situationer, säger regionpolischef Michael Säll Lindahl.

Coronaviruset i Västerbotten

Hur ser du på att så många som 50 procent av styrkan skulle kunna insjukna?

– Jag tror inte att det en överhängande risk utan ett värsta scenario. Men om skolor och dagis stänger riskerar vi att bli av med fler personal. Vi planerar för 50 procent men jag tror det blir mer utdraget.

Skjuter på utbildningar

Polisen har beredskap att förstärka från andra områden. Det är planen menar Säll Lindahl. Men för att man ska kunna uppfylla kärnuppdraget så kommer vissa saker att få stryka på foten.

– Vi skjuter på utbildningar, utvecklingsarbeten och externt samarbete. Vi prioriterar att kunna komma med radiobilarna och hålla öppet. Bilarna ska rulla.

”Polisen kan inte sluta vara polisen”

Poliser från regionen har skickats för att bistå till exempel operation Rimfrost och den typen av samarbete kommer att fortsätta trots Folkhälsomyndighetens inhemska reserestriktioner.

– Vi är undantagna men vi har ställt alla resor kopplade till konferenser och utbildningar. Men operativa resor åker vi på i alla fall, polisen kan inte sluta vara polisen så vi gör resor som behövs för kärnuppdragen. Skjutningar och sprängningar finns fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet