Foto: SVT

Regionrådet om trafikfarliga busstoppet: ”Ett moment 22”

Publicerad

Att bussresenärer ska springa över E12 istället för att gå på bussen inne i Brännland är inte trafiksäkert. Det tycks Umeå kommun, Region Västerbotten och Brännlandsborna vara eniga om. Men vem som är ansvarig för att lösa situationen är svårare att svara på.

– Det är ett slags moment 22, säger regionråd Peter Olofsson.

SVT Västerbotten har under veckan berättat om ilskan bland Brännlandsbor sedan man fått veta att busslinje 15 efter årsskiftet inte längre ska gå in i Brännland. Istället ska bussresenärerna gå på bussen längs E12 där det är mycket trafik och saknas övergångsställe. Anledningen är att regionen vill prioritera att resenärer från Vännäs och Bjurholm snabbare ska kunna åka till och från Umeå.

”Ska inte bara skylla ifrån oss”

Beslutet om att ändra busslinjen, som tagits av regionen, har kritiserats av Umeå kommun och Brännlandsborna. Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) har uppmanat regionen att ompröva beslutet.

Men regionråd Peter Olofsson (S) kallar frågan ”ett moment 22”.

– Det är komplext, med tre parter som ansvarar för olika områden. Regionen har ansvaret för att länsborna ska kunna åka buss smidigt över kommungränserna, i det här fallet Vännäsbor och Bjurholmsbor. Umeå kommun har ansvaret för att Brännlandsborna ska kunna åka buss. När det gäller trafiksäkerheten på E12 är det ytterst Trafikverket som är ansvarigt.

Han säger dock att regionen gärna vill vara med och diskutera en trafiksäker lösning för vägen.

– Vi ska försöka vara så konstruktiva som möjligt, det är klart att vi kan spela en roll i samtalen om det här, vi ska inte bara skylla ifrån oss.

Ansökt om två nya hållplatser

SVT Västerbotten har sökt Trafikverket för en kommentar. Där låter man hälsa att man inte vill kommentera frågan förutom att det i veckan kommit in en förfrågan om två nya hållplatser vid Brännlands värdshus längs E12. Detta är dock inte menat som en lösning på frågetecknen om trafiksäkerheten.

”En väldigt olycklig situation” – Hör regionrådet om vad han ser för lösningar i klippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.