Thomas Palmgren, spaningschef polisen i Umeå. Foto: SVT / Polisen

Rekordbeslaget: Polisen hittade knark värt 1,5 miljoner i en bil

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hittade 30 000 tabletter Tramadol till ett värde av 1,5 miljoner i en bil i Umeå. Bytet är bland de största narkotikabeslag som gjorts i Umeå.

Det var i början av mars som polisen gjorde husrannsakan mot en bil samt en räd mot flera adresser i Umeå. Misstankarna mot männen hade väckts efter en rutinkontroll av en personbil. 

– Vid husrannsakan av bilen hittade vi en rekordstor mängd tabletter. Beslaget överstiger med god marginal gränsen för grovt narkotikabrott, säger Thomas Palmgren, spaningschef vid Polisen i Umeå.

Sex män greps

Vid insatsen greps sex män i 20-35-årsåldern. Enbart tre av männen häktades, men misstankarna kvarstår mot de tre övriga männen. 

Tramadol tillhör gruppen opioider och är nära besläktad med morfin och heroin. Polisen i Umeå har den senaste tiden sett mer och mer av preparat liknande Tramadol dyka upp både bland ungdomar och kända missbrukare.

Thomas Palmgren, spaningschef vid Polisen i Umeå, kopplar ihop den ökning av överdoser som inträffade för ett år sedan med den insmugglade narkotikan.

– Då handlade det just om bland annat Tramadol. En stor del av tabletterna tillverkas i någon form av källarlaboratorium. De blandar i alla möjliga preparat och tabletterna är inte kvalitetssäkrade på något sätt, säger han.

I videon ovanför berättar polisen mer om tabetterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.