Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
— Vi har sett sen förra valet att det formats två block, där det ena företräder samebyar och renskötsel, medan det andra blocket företräder de som är utanför renskötseln, säger Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet. Foto: SVT

Slutspurt inför sametingsvalet – här är väljarnas viktigaste frågor

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen 16 maj, är det val till sametinget och intresset bland väljarna är på topp. Vi har frågat statsvetaren Camilla Sandström vilka frågor som hon tror är de viktigaste för väljarna.

– En majoritet av de röstberättigade vill öka sametingets inflytande över kultur och språk. Man vill också ha ökat självbestämmande över rennäringen men också över hur mark och vatten används inom Sápmi, säger Camilla Sandström, statsvetare och professor vid Umeå universitet, som just kommit ut med en bok om valet till sametinget.

Sju partier ställer upp i årets val och det är kanske därför många av de röstberättigade säger sig vara osäkra på hur de ska rösta. Enligt en opinionsundersökning, som Novus gjort på uppdrag av Sameradion och SVT Sápmi, säger sig hela 35 procent inte veta vilket parti de ska rösta på. Att jämföra med bara fem procent vid senaste riksdagsvalet.

I videon ovan reder statsvetaren Camilla Sandström ut de hetaste frågorna i sametinget.

I Västerbotten är 2086 personer röstberättigade år 2021, att jämföra med 1965 personer vid valet år 2017.

Ökningen ses även på riksplanet, i röstlängden finns nu 9 220 samer jämfört med 8 766 i förra valet 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sametingsvalet 2021

Mer i ämnet