Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lägsta vattnet sedan år 1999”, svårt att få ut båten och en häst som protesterar mot vattennivåerna – hör Tavelsjöborna i klippet ovan. Foto: SVT

Rekordlåg vattennivå i Tavelsjön: ”Bryggan står på land”

Publicerad

Vattnennivån i Tavelsjön är rekordlåg. Inte sedan 90-talet har nivåerna varit så låga enligt boende i Tavelsjö – och nu undrar invånarna vart vattnet har tagit vägen.

– Bryggan står på land, säger Tavelsjöbon Ture Karlsson.

– Vi har fått massa samtal från folk som undrar vad som hänt, säger Tina Buckland, miljöhandläggare hos länsstyrelsen.

Miljöhandläggare Tina Buckland har besökt dammen i Kvarnfors för att se att den fungerar som den ska.

– Det spekulerades i att dammen var trasig på något sätt, men så är det inte. Dammägaren ska renovera och har sänkt vattennivån en till två decimeter, men det förklarar inte sänkningen i sjön som är omkring en halvmeter, säger Buckland.

– Det kan påverka lite, men det är väldigt svårt att lista ut den exakta orsaken. Det kan vara kopplingar till grundvattennivåer, eller vattenuttag eller andra väderrelaterade grejer, säger Buckland.

Grundvattennivåer inom det normala

Umeå vattenbolag Vakin mäter grundvattennivån i marken ungefär en kilometer norr om Tavelsjön, där man tar grundvatten för att förse omkring 500 Tavelsjöbor med vatten.

– Vi vet inte alls vad som har hänt. Grundvattennivåerna som vi mäter är inom det normala, säger Johan Sjödin, kommunikatör på Vakin.

Det finns teorier om att folk vattnat mycket och fyllt pooler?

– Det är stora mängder vatten som försvunnit. Om vattennivån sjunkit en halvmeter handlar det om en volym på 4,9 miljoner kubik. Det fyller man inte en pool med, säger Sjödin.

Tavelsjöbon Kurt Mannberg har bott i byn hela sitt liv. Han har inte upplevt så låg vattennivå sedan 1999. Han är dock inte orolig.

– Nej, sjön är nog kvar, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.