Enligt Peter Vigren (S) är det inte bara positivt att rekordmånga sökt då Dragonskolan redan idag har ett överintag. Foto: SVT

Rekordmånga ansökningar till Dragonskolan

Publicerad

Gymnasieantagningen i Vindeln har sammanställt statistik kring de preliminära gymnasieansökningarna i länet. Statistiken visar att fler än någonsin har valt Dragonskolan som första val.

Totalt har 881 elever valt Dragonskolan som första val i gymnasieantagningen. Det är fler är någonsin tidigare mer än vad man kommunen trott berättar Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå kommun.

– Det har skett ett trendbrott, historiskt har ungefär 80 procent sökt till kommunala gymnasieskolor, men nu är det mer, säger Peter Vigren (S).

Vigren: ”Vi har redan ett överintag”

Men att det är så många elever som söker till Dragonskolan innebär också en hel del problem enligt Peter Vigren.

– Vi har redan ett överintag på Dragonskolan så det behövs en hel del nya lokaler om eleverna ska rymmas, säger Peter Vigren (S).

Skolor riskerar att segregeras

Totalt har Dragonskolan 735 platser, alltså 146 platser färre än antalet förstahandsval som gjorts. Att elever därmed eventuellt kommer in på sitt andra och tredje val är inte heller bra menar Vigren (S) då sannolikheten att eleverna försöker byta linje och försenar studenten blir större.

– Ett annat problem är kommunens skolor riskerar att segregeras, de med sämre betyg som inte kommer in på Dragonskolan hamnar på andra skolor, säger Peter Vigren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer