Förvaltningsrätten avslår överklagandet av licensjakten på björn. Foto: Adam Ihse/ TT

Rekordmånga björnar får skjutas i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Hela 85 björnar har tilldelats i beslutet för höstens licensjakt i Västerbotten.

Antalet björnar som får fällas i år har ökat markant. Från 25 björnar i fjol till 85 björnar i år, i en uppdelning på två stora jaktområden. Trettio björnar får fällas i jaktområdet väster om E45, och 55 får fällas öster om vägen.

– Den ökade tilldelningen beror på att björnstammen har ökat, en relativt begränsad skyddsjakt i våras och viltförvaltningsdelegationens beslut om 350 björnar som mål i Västerbotten, säger Ulf Bergelin, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Successiv minskning

Beslutet baseras bland annat på människors oro och de skador som björnar orsakar inom rennäringen, framför allt i renarnas kalvningsområden.

En två år gammal analys av björnspillning visade att det fanns cirka 450 björnar i Västerbotten då. Minskningen av stammen till 350 björnar ska genomföras under de närmaste fyra licensjakterna. Nästa spillningsinsamling planeras till hösten 2024 och den kommer att visa hur väl målet nåtts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.