Foto: TT/SVT

Polisens förklaring till varför rekordmånga brott anmälts

Publicerad

I juni gjordes hela 64 brottsanmälningar i Robertsfors kommun – vilket är nästan dubbelt så många jämfört med snittet för samma månad från tidigare år.

– Vi kan se vad som kan vara en del i förklaringen till varför statistiken ökat, säger polisen Fredrik Jeppsson.

I oktober 2012 polisanmäldes 64 brott, men förutom den gången har det aldrig anmälts så många brott i Robertsfors under de senaste elva åren som i juni i år. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som Nyhetsbyrån Siren och Journalism++ sammanställt.

Polisen ser en förklaring

Fredrik Jeppsson, polisområdeschef i Umeå, har tittat på anmälningarna och sett vad som skulle kunna vara en förklaring till den stora ökningen.

– Vi har några lokala förmågor som vid flera tillfällen har varit in på Tundalsskolan, vilket har resulterat i brottsanmälningar gällande inbrott, olaga intrång, stölder och skadegörelse. Det kan vara en del i förklaringen till ökningen i statistiken, säger han.

Brotten utreds just nu

Enligt honom rör det sig om cirka 15 brottsanmälningar som gäller samma grupp med individer. Att världen och samhället förändras över tid tror Jeppsson kan vara en annan del i förklaringen till den stora ökningen av brottsanmälningar.

– Förmodligen handlar det här om ungdomsoförstånd och det är inga större brott, men det är fortfarande brott och dessa är under utredning just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.