Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Endast nyckeln är kvar – hör Leif Åke Lundgren utanför Vindeln berätta om fyrhjulingstölden som drabbat honom. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Rekordmånga fyrhjulingsstölder – nätverk misstänks ligga bakom

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många fyrhjulingar har stulits i landet i år. Över 400 fordon har rapporterats stulna och brottsnätverk misstänks ligga bakom. En av dem som drabbats är Leif Åke Lundgren i Kussjön, utanför Vindeln.

– Jag törs inte säga vad jag tänkte när jag upptäckte det, men det innebär en stor förlust och ett stort besvär för mig, säger han.

Polisen i region Nord har gått ut med en varning efter över 40 stulna fyrhjulingar under hösten.

Men det är bara toppen av isberget – under året har över 400 fyrhjulingar rapporterats in som stulna hos polisen över hela landet. Det är lika många som under hela förra året.

– Med ett värde på kanske mellan 80 och 100 000 kronor per fordon är det väldigt stora pengar det handlar om, säger Jonas Ershammar, polis.

Internationella ligor

Mycket tyder enligt polisen på att det är inresta brottsnätverk som står bakom de flesta stölderna. Vilka ligor det handlar om och var fordonen tar vägen är än så länge oklart.

– Det är ett pussel vi håller på att lägga just nu, säger Jonas Ershammar.

Senaste stöldvågen började under hösten i Jämtland och Västernorrland och har letat sig allt längre norrut över Västerbotten och Norrbotten.

– Den sista stölden var i Älvsbyn i Norrbotten under helgen, säger förundersökningsledare Per Rudberg hos polisens region Nord.

Kartläggningar

Det är nästan uteslutande ett märke av fyrhjuling som stjäls i norr, vilket gör att polisen misstänker att tjuvarna med hjälp av fordonsregister kartlägger var fordonen finns.

Per Åke Lundgrens fyrhjuling var av ett annat märke – men stals ändå.

– De har nog redan lämnat landet, säger han.

I klippet kan du se hur han drabbas av stölden.

Polisens råd för minska risken för stöld av fyrhjuling

Parkera fyrhjulingen i ett garage eller på en väl upplyst plats. Garage och plats får gärna vara larmat, helst med kamera.

Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren eller i jackfickan.

Använd gärna förstärkt skydd med spårmöjlighet i realtid, till exempel en GPS-puck.

Stöldskyddsmärk fyrhjulingen.

Begär reklamspärr på ditt fordon via Transportstyrelsen. På det sättet kan inte organiserade ligor få information om vilka fordon som finns registrerade på din adress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.