Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren/SVT

Rekordmånga pass väntar på utlämning i Umeå – polisen inför kvällsöppet

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på att få nytt pass har varit enormt under 2022. Nu märks det av på passutlämningen – där rekordmånga pass ligger och väntar på att bli uthämtade.

Nu inför polisen extra öppettider för att bli av med passen.

– Vi har inte haft så här många pass tidigare, säger Ida Ekelund, polisens gruppchef för stöd och service i Umeå.

I våras var köerna för att boka passtid rekordlånga och trycket hårt mot polisen. Polisstationen i Lycksele fick ta emot passturister från andra delar av landet. Nu ligger rekordmånga pass och väntar på att bli utlämnade.

– Det har producerats mer pass än vanligt. Nu har flera kartonger kommit samma dag, säger Ekelund och fortsätter:

– Det tar upp mycket plats. Det blir inte så roligt för sig kunderna eller oss, det tar tid att leta reda på passen och att hämta ut.

Betar av köerna

Nu kommer polisen i Umeå att inför extra öppettider på torsdagskvällar för att beta av köerna, ända fram till jul.

– Trycket på utlämningen gör att arbetsbelastningen blir rätt stor. Vi vill gärna att folk kommer och hämtar sina pass. Många vill hämta på kvällar efter jobbet, säger hon.

Även i Skellefteå har polisen haft kvällsöppet för passutlämning.

Därför hämtas inte passen ut

Problemet med att beställda pass inte hämtas ut har funnits över hela landet under längre tid. En orsak som nämnts av polisen är att många som beställde pass tidigare i år, kanske egentligen inte hade ett konkret behov av pass just då.

Frågan har diskuterats i Studio Ett av bland annat psykologilektor Mattias Lundberg, Umeå universitet, i somras. Han nämnde en flockmentalitet när det gällt att skaffa pass efter pandemin trots att man inte haft så akut behov av det.

Att de sedan inte hämtas ut tror han beror på att folk tänker att värdet i passen finns kvar, de kan  hämta ut dem senare. Men efter tre månader hos polisen makuleras passen.

– Bästa tipset att få folk att hämta ut tror jag är att signalera: det här datumet makuleras ditt pass, hämta det innan, sade Mattias Lundberg i  Sveriges Radios Studio Ett.

Hör Ida Ekelund berätta om passkaoset i klippet.

Då kan du hämta ut ditt pass vid polisstationen i Umeå:

Måndag 09.00–16.00

Tisdag 09.00–19.00

Onsdag 09.00–16:00

Torsdag 09.00–16.00 samt 16.00–19.00

Fredag 09.00–15.00

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.