Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många hämtar inte ut sina pass när de är klara, något som gör att lådorna på polisstationen i Sundsvall är fulla. Foto: Emil Hammarström/SVT

Många hämtar inte ut sina pass – ett problem för polisen i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Efter problemen med köer för att få nytt pass, så är det nu många som inte hämtar inte ut sina pass när de är klara. Det kan skapa både problem och extraarbete för polisen.

– Det blir mycket som ligger kvar hos oss och som vi måste förvara länge, säger gruppchef Henrik Mähler.

Lådorna är fulla med pass hos polisen i Sundsvall. Många förnyar sina pass men hämtar sedan inte ut dem när passen är klara, något som P4 Västernorrland var först att rapportera.

– Det är ju värdehandlingar som man ska ha hemma, inte ligga här över lång tid. Vi ser att det bygger på hela tiden, vi får in fler pass än vi får ut, säger Henrik Mähler som är gruppchef för stöd/service i Sundsvall.

Passituationen i landet har varit ansträngd under våren, med högt tryck och långa väntetider både för att få göra pass och för att hämta ut dem.

Undvik att komma lunchtid

– Många har ju skaffat pass utan att ha ett direkt behov just nu, så då väntar man med att hämta ut det, säger Henrik Mähler.

Han berättar att polisen till slut får börja kontakta personer vilket innebär mer jobb.

Polisen vädjar om att man ska hämta sitt pass när det är redo, och att man ska försöka undvika att komma vid lunchtid eftersom det brukar vara mest folk då.

Hör Henrik Mähler berätta om läget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.