De som helt saknar resehandling hamnar i en specialkö där de kan se nya passtider före alla andra. Foto: SVT

Förtur till passtid för de som helt saknar resehandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Personer som helt saknar resehandling får förtur till passtider, det är en av de strategier som Polisen tar till för att åtgärda de omfattande problemen med att få tag på pass.

Den genomsnittliga tiden för att ansöka om pass har minskat till elva veckor, men tiden för att tillverka ett pass är fortsatt upp till 40 dagar.

Polisen erbjuder nu en slags selektiv bokning för att åtgärda de långa väntetiderna för att förnya passet. De som helt saknar resehandling får helt enkelt förtur i kön.

– Om du har en utgången handling hamnar du i en speciell kö där du ser de nysläppta tiderna före alla andra, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för pass i Sverige hos polisen.

För några veckor sedan införde polisen krav på bank-id för att kunna boka passtid, vilket gör det nya selektiva systemet möjligt. Och systemet är redan i rullning.

Förkortad väntetid

Väntetiderna för att få en tid för att ansöka om pass är nu i genomsnitt elva veckor, tidigare i år var motsvarande tid 28 veckor, enligt uppgifter från polisen den 10 juni.

Bokningsläget är bra i Stockholm, Göteborg och Malmö men i polisregionerna Bergslagen och Öst är väntetiderna fortfarande långa. Men en rekrytering av personal pågår, säger Per Engström.

– Vi har tidigare omfördelat personal på kort sikt för att hjälpa situationen. Nu kommer vi anställa personal som kommer jobba med passen även i fortsättningen.

Engström säger att polisen kommer att fortsätta erbjuda ännu fler tider inom de närmsta veckorna. Polisen kommer inte hålla semesterstängt, säger han.

Leveranstider på uppåt 40 dagar

Eftersom tillströmningen av de som förnyar sina pass är stor just nu kommer leverantören ligga efter i passproduktionen sommaren ut. Polisen räknar med att leveranstiderna kommer ligga kvar på cirka 35 till 40 kalenderdagar under hela sommaren.

– Däremot är det inga problem vad gäller id-kort inom Europa. Får man bara en tid är det korta leveranstider.

Polisens passproblem har också orsakat långa telefonköer. Oroliga passkunder gör att det kan ta timmar att komma fram till polisen på telefon. Men polisen har inte ens tillgång till det system som visar var exakt ett pass befinner sig.

– Vi ska försöka avhjälpa telefonköerna genom att skapa ytterligare ett callcenter som endast har hand om passfrågorna i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.