Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Linnea Wennström

Rekordmånga utlån av friluftsutrustning hos Fritidsbanken i Umeå: ”Vansinnigt mycket”

Publicerad

I år lånar Fritidsbanken i Umeå ut friluftsutrustning i rekordmängder. Inför sportlovet nådde de en rekordsiffra på drygt 4000 utlån på en vecka, vilket gör dem till den största fritidsbanken i landet. 

– Vi har aldrig haft ett högre tryck, säger Christer Thomasson, platschef på Fritidsbanken i Umeå. 

På Fritidsbanken i Umeå kan man låna sport- och friluftsutrustning av alla dess sorter helt gratis. Det är utrustning som folk har valt att skänka bort. Just nu är det är framförallt alpin- och längdutrustning som efterfrågas.

Högt tryck 

Till butiken kommer både universitetsstudenter, barnfamiljer och friluftsentusiaster. Under januari och februari i år har de gjort 26 000 utlåningar, något som gör att de sticker ut i landet.

– Siffrorna blir nästan löjliga, säger Christer Thomasson.   

Aktiverar unga

Varje vecka gör Fritidsbanken flera skolbesök och lånar ut diverse utrustning till elever. I år har de aktiverat över tusen unga personer med bland annat skidåkning, slalom och pulkaåkning. Ett viktigt arbete för att bidra till en aktiv fritid för unga, menar Christer Thomasson, då inte alla familjer har råd med att köpa utrustning till sina barn. 

– Att ingen ska lämnas utanför, det är vad vi finns till för, säger Christer Thomasson.

Kolla in butiken och hör vad en besökare tycker om konceptet i videon.

Utlån Fritidsbanker (januari och februari)

Umeå: 26 792 artiklar

Vilhelmina: 761 artiklar

Sorsele: 85 artiklar

Skellefteå: 1567 artiklar

Vännäs: 652 artiklar

Sverige: 253 293 artiklar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.