Bilden är en skiss över hur anläggningen i Ballangen kan komma att se ut. Foto: Kolos Norway/HDR

Rekordstort datalagringcenter i Norge

Publicerad

Företaget Kolos Norge planerar att gå vidare med byggandet av ett datalagringscenter under nästa år. Det kommer att bli en av världens största.

Experter säger att det är hög tid att Norge får ett datacenter i den här storleken, skriver NRK i en artikel. Professor Gisle Hannemyr tror att denna typ av verksamheter växer.

– Det är lite konstigt att det inte finns något såhär stort förvaringscenter i Norge redan, det finns i både Sverige och Finland. Att vi får den här typen av industri är bra för både det lokala samhället och för Norge som nation, säger Hannemyr till NRK.

Enligt planerna så kommer första spadtaget att tas redan nästa år, i Ballangen kommun i Nordland.

1000 megawatts anläggning

Chefsekonom Roger Schjerva delar Hannemyr entusiasm för projektet och tror att Norge har stor potential för utveckling av ett datalagrinscentrum.

– Vi ser att dessa centra lockar till sig andra jobb och industrier, säger han till NRK.

Anläggningen ska kunna producera datorkraft som klarar av upp till 1000 megawatt ström.

– Det finns inget annat center i världen som ligger nära i kapacitet. Dessutom saknar de även tillgång till grön, förnybar energi. Det är resursen vi vill använda för att skapa arbetstillfällen och lokal vård, säger Håvard Lillebo som är chef för Kolos Norge.

Kan generera tusentals jobb

Anläggning förväntas skapa hundra arbetstillfällen lokalt och ännu fler när den är i full gång.

– Den första fasen kommer att vara cirka hundra anställda, men om man kollar på ett tioårsperspektiv så kan det nog generera 2000-3000 jobb för anställda på ett sådant typ av centrum, säger Lillebo.

Hela projektet förväntas landa på ungefär 10 miljarder amerikanska dollar.

Vad är ett datalagringscenter?

Precis som det låter så lagras data från enheter i i datalagringscentret. Centret finns för att slippa ha lagringsenheter som datorer och mobiltelefoner.

Centret tillhandahåller en effektiv lagring av data i en värld full av stora mängder data. Datacenter kan komprimera data så det tar mindre plats och energi samt är säkrare.

Källa: J-E Svensson/Artic Circle Data Center

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.