Genrebild. I Umeå kan gymnasieelever läsa e-sportinriktning med Counter Strike på sitt individuella val. Man har två lärare – men bara en som är behörig. Foto: Nora Lorek/TT

Rektorn om kritiken mot e-sportutbildningarna: ”Inte så lätt att hitta utbildade lärare”

Uppdaterad
Publicerad

Spelhobbyförbundet Sverok riktar kritik mot landets e-sportutbildningar och menar att lärarna saknar utbildning. Enligt rektorn på Thoren Business School i Umeå är det svårt att hitta utbildade lärare som kan e-sport.

– Vi har två lärare, men bara en som är behörig, säger Mattias Byström.

I Sverige existerar ingen utbildning för att bli gymnasielärare inom esport, istället utgår gymnasieskolorna ifrån tidigare erfarenheter inom de specifika datorspelen som inriktningarna har när de anställer någon menar Lillie Klefelt, kommunikatör på Sverok. Enligt Sverok finns det idag heller inget regelsystem för utbildningen.

I Umeå kan gymnasieelever läsa e-sportinriktning med Counter Strike på sitt individuella val. Man har två lärare – men bara en som är behörig.

– Det är inte så lätt att hitta utbildade lärare som dessutom är meriterade inom sporten, även om det är vår ambition, säger rektorn Mattias Byström.

För att säkra både kvaliteten och spetskompetensen så har man därför två lärare, en legitimerad idrottslärare och en som kan Counter Strike.

Enligt Mattias Byström är det inte jättehögt tryck bland eleverna att läsa e-sportinriktning.

– Det är kanske inte så många som vill satsa helhjärtat på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.