Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Renar syns lite här och var på grund av de enorma massorna snö i länet. Här har en ren irrat sig in i en SVT-medarbetares trädgård i Umeå. Foto: SVT/Jan Färingö

Ren dök upp i trädgård mitt i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

På grund av de stora mängderna snö i länet har mycket vilt och ren tagit sig upp på vägar och närmare bebyggelse. SVTs reporter Jan Färingö fick närkontakt när frun Anita upptäckte en ren i deras trädgård.

– Det känns väldigt ovanligt, den måste ha gått genom ett par bostadsområden för att komma hit, säger Färingö.

Jan Färingö, som bor i ett bostadsområde nära centrala Umeå, säger att de har haft ett och annat rådjur på besök i trädgården men att det här var första gången en ren kommit på besök.

– Vi har grävt en gång till fågelmatarna, rådjur brukar komma ibland och kolla efter mat. Men det var knappt den tog sig fram (renen), det är så mycket djup snö, säger Färingö som filmade renen från sitt köksfönster.

De upptäckte renen vid 15-tiden på lördagseftermiddagen.

– Anita ropade: ”Jan, det står en ren på vår gård”, jag trodde det var ett rådjur.

Han fortsätter:

– Jag stod inne och filmade, men det var en hel del personer som stod och kikade på renen, folk som gick på cykelvägen stannade och tittade.

Han berättar att renen upprepade gånger försökte ta sig ut på vägen, men varje gång kom det folk och gick förbi varpå den blev skrämd och sprang tillbaka in på gården.

Renen blev kvar i trädgården till sent på lördagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer