Foto: SVT

Renägarna förlorade igen

Uppdaterad
Publicerad

En rättsprövning av regeringsbeslutet om nickelgruvan i Rönnbäcken kom fram till att regeringen inte agerat fel.

Högsta förvaltningsdomstolen meddelar nu resultatet av den rättsprövning domstolen gjort av regeringens beslut att den planerade gruvdriften i Rönnbäcken skulle gå före renägarnas intressen.

Resultatet är att regeringen inte anses ha felbedömt fakta eller överskridit sitt handlingsutrymme. Regeringens beslut ska alltså stå fast.

Inte fullständig miljöprövning

Vapstens sameby menar i sin begäran om rättsprövning, bland annat att regeringen inte tagit ställning till den sammantagna miljöeffekt som en gruva skulle innebära för rennäringen. Det i sin tur skulle innebära att regeringsbeslutet tagits felaktigt.

Planerna fortskrider

Men bedömningen i Högsta förvaltningsdomstolen innebär att planerna på nickelgruvan fortskrider. En gruva i området bedöms kunna ge omkring 1000 arbetstillfällen.

Enligt samebyn är däremot den aktuella betesmarken så viktig att man bara kan ha kvar en fjärdedel av dagens renar, och i förlängningen måste upphöra med renskötsel om gruvan blir verklighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.