Susanne Öhrvall, affärschef vattenkraft vid Skellefteå kraft. Foto: Marit A Israelsson

Rengård vattenkraftstation får ny turbin – går från sorgebarn till nyckelspelare

Uppdaterad
Publicerad

Rengård kraftstation renoveras, får ytterligare en turbin, och går därmed från att vara sorgebarn till att bli en viktig spelare när samhället blir mer beroende av mer nyckfull vind- och solkraft.

– Det är ovanligt med sådana här satsningar inom svensk vattenkraft idag, den kräver mycket. Men blir viktig för energisystemet i stort, säger Susanne Öhrvall vid Skellefteå kraft.

Av Skellefteå Krafts totalt elva vattenkraftverk i Skellefteälven är Rengård det med minst kapacitet idag. Efter renovering och nyanläggning kommer det att gå från en effekt på 35 MW till 70 MW och blir därför bolagets största vattenkraftverk i Skellefteälven.

– Satsningen är ett måste för att öka reglerförmågan, säger kraftbolagets affärsenhetschef för vattenkraft, Susanne Öhrvall.

Det handlar alltså om att snabbare och bättre kunna styra elproduktionen när elsystemet i stort blir alltmer beroende av vind och sol, kraftslag som inte levererar med samma kontinuitet.

– När det är klart bidrar älven i ännu större utsträckning till elektrifieringen av samhället, menar Öhrvall.

I maj stoppades det befintliga kraftverket, och i början av nästa år ska det vara igång igen. Den nya turbinen sätts dock inte igång förrän i slutet av år 2023.

Totalkostnaden för investeringen är beräknad till 900 miljoner kronor. Just nu arbetar ungefär 100 personer på plats i Rengård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.