94-åriga Anna Eriksson är uppvuxen med fisk och kött i fjällmiljö. Hennes dotter Kristina Eriksson som hälsar på henne när vi är där, ser fram emot att mamman ska få äta samisk mat oftare.
– Det är jätteviktigt att få igenkännandet, det finns någonstans där längst bak, det är något med lukt och smak samtidigt. Jag hoppas jag kan vara här och får se när hon får äta renkok, säger Kristina Eriksson, till Sameradion & SVT Sápmi.
Finansieras av Jordbruksverket
I Sorseles kommunkök är det mycket att stå i inför samiska nationaldagen. Kocken Ann Sparrock är på plats och uppmuntrar och vägleder personalen i samisk matlagning.
Det är en del i projektet ”Samisk matkultur i offentligt kök” som finansieras av Jordbruksverket och region Jämtland Härjedalen. Det handlar både om att uppmuntra till samisk matlagning i offentliga kök, men också om att dokumentera och kartlägga samiska mattraditioner.
– De äldre saknar många gånger kokköttet, kokt mat. Fisken ska vara med ben och kokköttet ska vara med ben. Köttsoppa och blodmaten saknar de ofta. Märgbenen efterfrågas av väldigt många vi pratat med, säger Ann Sparrock.
”Roligt att lära sig något nytt”
Tanken är att barn och äldre här i Sorsele kommun ska bjudas på samisk mat en gång i månaden. Anna-Karin Olofsson jobbar i kommunköket och är en av dem som nu tränas upp i samisk matlagning.
– Det är roligt att lära sig något nytt och det känns viktigt att kunna ge dem som vuxit upp med den här maten möjligheten att äta den igen.