Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör renskötaren Magnus Andersson om betesläget som är det bästa på flera år. Foto: Anders Öhlund, SVT

Renskötaren Magnus slipper stödutfodra för första gången sedan 2011

Uppdaterad
Publicerad

Det är gott om snö i renskogen. Under snön saknas den isskorpa som under flera år hindrat renarna att komma åt mossan och äta sig mätta.
– Det är en riktig gammeldags vinter i år. Det var på tiden, utbrister renskötaren Magnus Andersson, i Rusksele utanför Lycksele.

De senaste åren har varit en mardröm för samerna. Magnus Andersson har tvingats stödutfodring för 100.000 kr varje år trots att han fått katastrofhjälp från staten. Men i år slipper han det.

– Snön är helt lös. Det är som socker ner till botten. Det är jättelätt för renarna att hitta mat i år, berättar Magnus Anderson.

Att snön sedan ligger meterdjup ute i skogen det gör ingenting då renarna är välväxta och har ordentligt med hull på kroppen i år enligt Magnus Andersson. Men oron har funnits hela hösten efter en rad år med stora summor som lagts på stödutfodring av renhjorden.

-Nu är den värsta tiden över för oss. De senaste åren har jag sökt katastrofhjälp, ända sedan 2011 har det varit så. Det är underbart nu, både för renarna och för min plånbok, berättar Magnus Andersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer