Foto: SVT

13 000 år gamla växtrester visar på en gräslig istid

Uppdaterad
Publicerad

De gamla växtresterna hittades i Lycksele, och visar att det under istiden för 13 000 år sedan växte gröna växter ovanpå den tjocka inlandsisen.

För tiotusentals år sedan låg isen tjock över norra Sverige. Glaciären bredde ut sig till långt ner i Mellansverige, och där har man tidigare hittat rester från växter. Nu har man även hittat växtrester i Örån utanför Lycksele.

– För 13 000 år sedan var det en kilometertjock is över inlandet och kanten av glaciären låg i Mellansverige. Det betyder att den enda möjligheten för att växterna har kunnat växa i Lycksele, är att de växte i jorden ovanpå isen, berättar Rolf Zale lektor på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Flygbilder visade tecken

Med hjälp av bilder, tagna från ett flygplan som skannat marken med laserstråle, kunde Zale på en dator skala borta dagens växtlighet och leta efter spår på markytan.

– Jag såg intressanta tecken i Lycksele på att det skulle kunna finnas gamla rester från under eller före istiden där. Vi begav oss ut och i gropar i terrängen och avlagringar, under myrar hittade vi växtresterna, säger han.

45 000 gammal rönnkvist

Under insamlandet av växtrester hittade man också en 45 000 år gammal kvist av rönn.

– Den var helt oförstörd. Man kunde räkna årsringarna på den, vilket är häftigt. Fantiserar man lite kan man tänka sig att en mammut käkat på den, säger Rolf Zale.

Bättre förståelse för istiden

Upptäckten ger oss nu svar på många olika frågor, och bättre förståelse om istiden och vad som hände när den började smälta.

– Man tycker att det har gått väldigt fort från att isen försvann tills dess att skogen kom till Norrbottens och Västerbottens inland, så det här kan vara svaret på den frågan, säger Rolf Zale.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.