Ridklubben i Vindeln hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ridklubben i Vindeln har nästan 200 ryttare, och kallas för ”bygdens ungdomsgård”, hotas man nu av nedläggning efter årsskiftet.

Då Vindelns kommun och markägaren ännu inte har kunnat enas om ett nytt hyresavtal, så är ridklubbens framtid just nu oviss.

– Det känns ju overkligt, det måste komma till en lösning, säger ridskolechef Petra Karström.

Ridklubben i Vindeln har hållit igång sin verksamhet i omkring 15 år, men har nu hamnat mittemellan kommunen och markägaren.

Kommunen har i flera år hyrt ridanläggningen av en privat markägare, men när avtalet nu löper ut vid årsskiftet vill ägaren inte ha några fler korta avtal, utan önskar i stället att skriva ett tioårigt kontrakt med kommunen. Men från kommunens sida vill man inte binda upp sig så länge, och menar att man hellre skulle vilja ta fram en lösning i kommunal regi.

– Det skulle man kunna klargöra under en treårsperiod, som vi har föreslagit att ett kontrakt skulle löpa på, säger Mathias Haglund (S), kommunalrådet.

Kan tvingas stänga

Men från ridklubbens håll oroar man sig för att det ska bli ett glapp, och att man därför ska stå helt utan lokaler efter årsskiftet. Något som skulle göra att man tvingas stänga ned sin verksamhet.

Bild av Ellen Nyström, 6 år, ridskoleelev vid Vindelns ridklubb. Foto: SVT

– Vi behöver något precis nu. Vi har jobbat fram helt fantastiska ridskolehästar, de kan man inte köpa färdiga. De kunder som vi har, har vi ju nu. Man kan inte sälja bort hästar och säga hejdå till kunder och sen börja om, om två eller tre år när man har byggt upp en ny anläggning. Det blir som att börja om från början igen, säger Petra Karström.

Upp i kommunstyrelsen nästa vecka

När SVT besöker klubben berättar både lärare och elever om gemenskapen, och om hur mycket det betyder att få komma ut hit och umgås, inte bara med hästarna, utan också med varandra. De menar att klubben spelar en stor roll i mångas liv.

– Det är så många barn som bara kommer hit för att dem har en dålig dag eller tufft hemma, bara för att vara med djuren. Djuren har en så otroligt läkande effekt. Har man inte så mycket vänner i klassen så har man vänner här, säger Anna Spencer som är hopptränare på klubben.

Susanne Jakobsson är en av ridskolans elever, och hon har skickat ett brev till kommunstyrelsen.

– Jag vill inte att den här ridskolan ska stängas, för det är mitt liv. Den här ridskolan har jag alltid älskat, säger hon.

Tisdag den 10 september tas ridklubbens framtid upp i kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.