Hör Ewa Klingefors på Region Västerbotten om varför det tagit så lång tid – och när testerna ska införas. Foto: SVT

Riktlinjer om livmoderhalscancer följs inte i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten följer inte Socialstyrelsens riktlinjer för att förebygga livmoderhalscancer – trots att riktlinjerna funnits i fyra år. Västerbotten får tillsammans med sju andra regioner hård kritik från forskarhåll, som menar att det här är en bidragande orsak till att cancerfallen ökar i landet.

Riktlinjerna innebär att kvinnor över 30 år först ska testas för HPV-virus och sedan cellförändringar, istället för tvärtom. Av landets 21 sjukvårdsregioner tillhör Västerbotten en av de åtta som ännu inte infört så kallade HPV-tester.

Tanken är att alla kvinnor över 30 år genomgår en cellprovstagning för att upptäcka humant papillomvirus, HPV. Metoden kan minska risken för livmoderhalscancer.

”Nästan obegripligt”

Redan för fyra år sedan gick Socialstyrelsen ut med rekommendationer att införa HPV-tester men i Västerbotten och flera andra regioner har starten dröjt.

– Jag uppfattar det som nästan obegripligt när det är väl känt att det ger ett ökat skydd mot cancer och dessutom är kostnadsneutralt, säger Joakim Dillner, ordförande för Nationellt kvalitetsregister för livmoderhalscancerprevention.

Är det en vårdskandal? 

– Ja det skulle jag faktiskt säga att det är.

”Dröjt oförsvarligt lång tid”

Hösten 2018 fick projektägaren Ewa Klingefors uppdraget att driva Region Västerbottens del av det nationella projektet att motverka livmoderhalscancer och införa HPV-tester.

– Jag håller med om att det dröjt oförsvarligt lång tid att komma igång med införandet. Det är vi nog alla överens om i styrgruppen och därför är vi nu noga med att följa tidsplanen så vi kommer i mål på utsatt tid, säger Ewa Klingefors, projektägare för Cervixprevention Region Västerbotten.

Efter årsskiftet ska primärvården i Västerbotten vara igång med HPV-tester i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.