Christer Zakrisson, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Västerbotten menar att det i dag inte finns något alternativ till blyammunition för vinterjakt på ripa. Foto: SVT

Ripjakten hotas av EU:s blyförbud – Jägareförbundet vill ha dispens

Uppdaterad
Publicerad

Vinterjakten på ripa försvinner om EU:s blyförbud träder i kraft.

Det menar Svenska Jägareförbundet som vill ha dispens tills godkända alternativ finns på marknaden.

ECHA, EU:s miljömyndighet, föreslog i våras att bly för jakt och sportskytte förbjuds – både kulor och hagel. I förslaget föreslås en övergångsperiod om fem år för blyhagel och finkalibriga kulor. Båda typerna används bland annat vid ripjakt och Jägarförbundet säger att vinterjakten med kulvapen hotas eftersom det ännu inte finns några alternativ till dagens kulor.

–  Vi måste få dispens för ripjakten, det går inte annars, säger Christer Zakrisson, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Västerbotten. 

För de grövre kalibrarna som man jagar till exempel älg med finns redan idag blyfri ammunition som fungerar väl, även om den är lite dyrare. Men för de klenare har man inte lyckats ta fram några alternativa godkända kulor. 

– Här finns de största problemen i dag. Man får det inte att fungera med alternativ ammunition, som till exempel kopparkulor.

Risk för rikoschetter med stålhagel

Vid de delar av småviltsjakt där hagelammunition används har jägarna redan i dag till stor del gått över till stålammunition i stället för bly. 

– Där har vi säkert fått bort blyanvändningen till 80-90 procent. Men bekymret med stålhagel är att de rikoschetterar, studsar. Om man skjuter mot en ripa så kan ett stålhagel studsa mot en sten och träffa hunden, skytten eller någon som följer med. 

Men den största utmaningen finns kring småviltsjakten med finkalibriga kulvapen. 

– Skulle man ta ett beslut rakt av så är vinterjakten på ripa borta, där får man inte använda grövre kalibrar. Vi menar att man måste få till en övergångsperiod, det måste finnas alternativ den dagen man förbjuder bly helt och hållet, säger Christer Zakrisson. 

Fakta: Fyra olika klasser på kulvapen i Sverige

Klass 1: För att räknas till klass 1 måste en kula väga minst 9g och ha en anslagsenergi om minst 2700 J på 100 meter. Detta skrivs ut som E100. Alternativt att kulvikten är lägst 10g och värdet för E100 är minst 2000J. Med en studsare i klass 1 är det tillåtet att jaga alla svenska viltslag.

Klass 2: För att räknas till klass 2 måste kulan väga minst 3,2g och värdet för E100 måste vara minst 800J. Ammunition i klass 2 är tillåtet för allt vilt utom älg, hjort, vildsvin, björn, mufflon, varg, visent och myskoxe.

Klass 3: För att räknas till klass 3 måste kulan väga minst 2,5g och värdet för E100 måste vara minst 200J. Förutom de förbjudna djuren i klass 2 tillkommer också att det är förbjudet att skjuta rådjur, bäver, lo och järv. Med vapen i klass 3 får du skjuta räv, grävling, hare, mårdhund, skogs- och fältfågel, gäss och änder, samt de viltslag som är godkända för klass 4.

Klass 4: För klass 4 finns ingen minsta kulvikt och här mäts inte anslagsenergin i E100,  man utgår i stället från energin vid mynningen. Med ammunition i klass 4 får du bara jaga en del mindre djurarter som till exempel mård, mink, iller, vildkanin och måsfågel. Ammunition ur klass 4 får även användas vid grytjakt efter grävling, räv eller mårdhund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.