Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
NCC jobbar in i det sista med att få klart Västra länken-sträckan innan slutbesiktningen på måndag. Foto: SVT

Tvingas asfaltera om Västra länken-sträcka i Umeå – bara dagar före slutbesiktning

Publicerad

På måndag är det slutbesiktning av Västra länken-sträckan mellan Avion och Röbäck i Umeå – ett år försenad. Över hundra besiktningspunkter har redan kommit upp och NCC jobbar in i det sista med att asfaltera om en del av den, då det blivit en svacka i vägen.

Hela sträckan är cirka 7 km lång och har en budget på 400 miljoner kronor och skulle ha varit klar redan för ett år sedan. Sedan dess har Trafikverket och entreprenören NCC haft en konflikt och Trafikverket kräver fortfarande vite för förseningen.

Samtidigt menar NCC att förseningarna beror på att Trafikverket kommit med beställningar på tilläggsarbeten som inneburit massor av merarbete. En annan orsak till förseningarna är den raserade Västra länken-bron.

Västra länken

– Projektet har vuxit med nästan 50 procent, vilket gör att det också krävs mycket mer arbetstid, säger Amelie Winberg som är presschef på NCC.

Under förbesiktningarna har ett hundratal besiktningspunkter kommit upp, enligt Trafikverket.

– Det är jättemånga punkter. Det är varierande grad av allvarlighet i dem, jag har inte översikt i vilka som är åtgärdade och inte. De måste göra färdigt de punkterna, i värsta fall blir det ingen vägöppning. Det blir väldigt mycket tryck från allmänheten och media om vi inte kan öppna vägen, säger Tommy Taftø som är Trafikverkets projektledare.

Gör om asfaltering

En av punkterna är att en del av asfalteringen måste göras om, ett arbete som pågår in i det sista.

– Det har blivit en så kallad svacka, en grop i vägen, och det är därför vi varit tvungna att riva upp och asfaltera om, säger Amelie Winberg som är presschef på NCC.

Trots de många punkterna tror NCC att de klarar besiktningen.

Kommer de klara slutbesiktningen nu på måndag?

– Jag har goda förhoppningar om det, säger Peter Jonsson, kommunikationschef på Trafikverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet