”Många av våra hyresgäster besväras av rökning” – hör mer om rökförbudet. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Rökförbud i nya lägenheter saknar lagstöd

Publicerad

Den som hyr en nyproducerad lägenhet av allmännyttiga Skebo får också rökförbud i fastigheten. Men ett sådant kontrakt går inte att teckna enligt Hyresgästföreningen.

När kommunala bostadsbolaget Skebo började bygga nytt igen efter nästan 20 år fick de nya hyresgästerna också rökförbud. Hem & Hyra var först att berätta om detta.

– Det går bra och jag måste då hitta platser där jag får vara lite mer för mig själv, säger hyresgästen Agneta Bergsten som är en av dem som röker.

Att sanera en inrökt lägenhet kan kosta allt från femtio till ett par hundra tusen kronor. Ofta använder Skebo ett joniseringsaggregat för stanken och målar om.

Fåtal saneringar

Är det tillräckligt illa får hyresgästen betala saneringsnotan, men idag händer det inte särskilt ofta. Det görs från noll till en handfull saneringar per år.

– Fler och fler miljöer blir rökfria, och vi har många hyresgäster som besväras av rökning i fastigheterna. Därför har vi valt att hela fastigheten ska vara rökfri, säger Skebos marknadschef Anna Ersson.

Saknar lagstöd

Men det finns inget stöd i lagen som kan hindra hyresgästerna från att röka, enligt Hyresgästföreningens jurist.

– Jag tror inte att rökförbudet håller vid en prövning om någon blir uppsagd för att den röker i lägenheten. Man inskränker folks rättigheter, säger Niclas Sundell, chefsjurist vid Hyresgästföreningen region Norrland.

Skebo väntar på att frågan ska prövas i domstol innan de ändrar sina dryga 170 antirök-kontrakt.

– Det kan bli en rättslig prövning kring hur lagen ska tolkas, säger Anna Ersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer