SVT:s Marit A. Israelsson berättar om sin resa genom inlandet där hon tagit del av folks politiska missnöje. Foto: SVT

Röstsplittringen i inlandet: ”Det handlar om missnöje”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västerbottens reporter Marit A. Israelsson har gjort en resa genom inlandet där hon tagit del av flera historier om missnöje mot det politiska etablissemanget. Här berättar hon om de berättelser hon tagit del av.

Hur var det att göra den här resan?

– Det blev lite speciellt eftersom vi redan visste att vi ville försöka hitta de människor som väljer att rösta på Sverigedemokraterna och att det fortfarande än idag inte är helt enkelt att gå ut och säga att man är Sverigedemokrat.

Vad slog dig under den här resan?

– Jag blev lite förvånad när jag upptäckte att det var så pass många som valt att röstsplittra (dela sina röster mellan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet) på det här sättet. Men jag blir inte lika förvånad över de förklaringar jag fått, att det handlar om något slags missnöje.

Vad handlar missnöjet om?

– Att landsbygden utarmas och att man under så lång tid fått utstå att den mest grundläggande samhällsservicen till och med har försvunnit. På något sätt har politiken inte lyckats peka ut en riktning och har inte heller lyckats förklara var våra skattepengar faktiskt tar vägen någonstans.

Vad har du fått för reaktioner efter dina reportage?

– De verkar gilla att vi både lyssnar och faktiskt talar ur skägget men inte dömer. Jag hoppas att många fler ska fortsätta höra av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer