När det är varmt och fuktigt ute är det särskilt viktigt att vara noga med hur maten lagas och förvaras. Annars riskerar man att få magsjuka.
– God handhygien är viktig. Se alltid till att tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, säger Karin Salomonsson, verksamhetschef på 117 Vårdguiden.
Drick vätskeersättning
Andra riktlinjer är att använda olika skärbrädor och köksredskap för kött och grönsaker, och även att kontrollera temperaturen i kylen.
Det är även viktigt att hålla vätskenivåerna uppe, men skulle en drabbas av magsjuka blir det extra viktigt att dricka mycket vatten eller vätskeersättning. Generellt brukar dock inte rötmånaden medföra en större ökning av antalet magsjukefall i länet.
– Vi ser ingen markant ökning under rötmånaden, utan vi har ungefär lika mycket magsjukor året om, säger Salomonsson.
Så undviker du magsjuka
- Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
- Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
- Håll varm mat varm och kall mat kall.
- Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
- Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
Källa: Västerbottens läns landsting