Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några av barnens tankar om rymden när de besökte Curiosum. Foto: Anders Öhlund, SVT

Rymdforskare på besök i Umeå – lockade många barn till Curiosum

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är rymdforskare på besök i Umeå. Med sig har de en kopia av en sond som ska skjutas upp till Jupiter, något som väckte stort intresse bland barnen på Curiosum.

– Jag skulle vilja veta om vi är ensamma i rymden. Det funderar jag mycket på, säger Elsa Elving, 5 år.

Planeterna Jupiter och Venus är just nu tydliga på himlavalvet. Det var länge sedan de kunde ses så tätt tillsammans.

– Tittar du nedåt sydväst nedåt horisonten kan du se två mycket starka ljuspunkter på himlen. Du kan se dem varje kväll vid klart väder, säger Jan-Erik Wahlund, rymdforskare på besök på Curiosum i Umeå.

Rymdsond visas upp

Den 13 april skjuter den europeiska rymdorganisationen ESA upp rymdsonden Juice till Jupiter. Det handlar om Europas största rymdforskningsprojekt hittills. Rymdforskare från Sverige har tillverkat många instrument som ska följa med ombord.

En kopia av sonden visas idag tisdag och imorgon onsdag på Curiosum i Umeå. Även annat kring rymden visas upp och flera rymdforskare finns på plats för att svara på frågor.

Se mer om Juice och hör några av barnen som besökte rymdutställningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.