Mathias Haglund(S) föreslås bli nytt kommunalråd

S och V ska styra Vindeln

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet som ska styra Vindelns kommun under den kommande mandatperioden.

Det är första gången någonsin som Vindelns kommun får socialdemokratiskt styre, sedan bildandet av kommunen 1971.

​- Det har varit centerpartister och folkpartister som styrt, så det är klart att det känns lite speciellt att en socialdemokrat tar över, säger Mathias Haglund (S).

Det är ännu inte klubbat vem som blir kommunalråd, men allt tyder på att det blir Mathias Haglund.

– Jag ropar inte hej ännu, vi har val-fullmäktige den 17:e november, säger han.

Svag majoritet

De båda partierna är överens och har gjort vad de kallar en valteknisk samverkan. Samarbetet gör att de båda partierna utgör en majoritet i kommunfullmäktige samt styrelser och nämnder.

-Av totalt 31 mandat så har vi 16 och alliansen tillsammans med SD 15, så det gäller att vi har disciplin och närvarar vi möten, säger Haglund.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har kommit överens om att S tar ordförandeposterna i nämnderna, men ger oppositionen vice ordförande-posten. Andre vice-ordförande-posten får V.

– Så har det inte varit förr i Vindeln, att oppositionen får vice-ordförande-posten, men vi tycker det känns rätt, säger Haglund.

De ämnen som S och V vill prioritera är bostadsbyggande, ungdomar och personalfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.