Foto: SVT

(S) vill satsa på trygghetsboende trots avsaknaden av pengar

Publicerad

Socialdemokraterna i Skellefteå argumenterar för fler trygghetsboenden. Men de har inga pengar till dem. I alla fall inte enligt en genomgång av förslag till budget som Moderaterna har synat.

Så sent som i måndags berättade politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott att de tagit beslut om fortsatt driftsstöd till tre befintliga trygghetsboenden, och att skapandet av fler trygghetsboenden som ett komplement till särskilt boende är en viktig och prioriterad fråga.

– Min första tanke var: för vilka pengar då? Pengarna är ju redan slut, berättar Andreas Löwenhöök som är moderat oppositionsråd i Skellefteå.

Blir upprörd av ordförandes ord

Han visar handlingarna som bekräftar att det under posten där trygghetsboenden ingår finns en totalbudget för nästa år på 15 miljoner kronor, men där ingår även sådana verksamheter som till exempel Visit Skellefteå AB, Nordiskt berättarcentrum och Science city och vars tänkta driftsbidrag är totalt långt mer än tio miljoner kronor.

– Det hänger inte ihop. Vi hade den här diskussionen i budgetfullmäktige redan för ett halvår sedan och då ville vi från treklövern (C, M och KD) avsätta mer pengar, fem miljoner kronor, till trygghetsboenden, men det ville inte socialdemokraterna, säger moderaten som menar att om de fått igenom sitt förslag hade det funnits pengar till kanske 200 nya trygghetsbostäder.

– Jag känner att jag blir upprörd när jag hör att socialnämndens ordförande och andra socialdemokrater står och säger att man vill satsa och här står vi utan pengar.

”Bara en utmaning”

Men socialdemokraterna tar kritiken med ro.

– Även om det står minus på just det kontot så är det bara en utmaning, för vi ska satsa på det här, och ju fler trygghetsboenden som fastighetsägare vill skapa desto mer pengar ska vi tillsätta, säger till exempel kommunalrådet Lorents Burman (S) och socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson åsikt är densamma:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.