Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad kommunen gör för att komma åt problemen med översvämningar i videon. Foto: Alva Jonsson/SVT

Så försöker Umeå kommun förebygga översvämningar

Publicerad

Det är fortsatt stor risk för översvämningar i Umeå, något som kommunen jobbar med att förebygga. Senaste åren har det genomförts åtgärder som ska minska risken.

– Vi tar medborgarnas oro på största allvar och jobbar aktivt med att förebygga översvämningarna, säger Sara Jansson som är dagvattensamordnare.

Det har varit stora problem med översvämningar på flera håll i Sverige under sommaren. Västerbotten har än så länge klarat sig, men om ett kraftigt regnoväder kommer finns det områden som är extra utsatta.

Rödäng, Västerslätt och Haga i Umeå drabbades till exempel hårt av omfattande översvämningar hösten 2020.

Översvämningar i Västerbotten

Kommunen har genomfört åtgärder för att bromsa upp stora vattenmängder, så att inte allt hamnar i ledningsnätet samtidigt. Bland annat har man anlagt en stor dagvattendamm och olika torrdammar – alltså nedsänkta grönytor som tål att bli översvämmade.

Svårt leda bort vatten i tät bebyggelse

Tvärån och Djupbäcken är två vattendrag i Umeå som lätt svämmar över. Kommunen har nu fokus på att ta fram en plan för lämpliga åtgärder där, men det är komplicerat att leda bort vatten i de tätbebyggda miljöerna som vattendragen rinner igenom.

– Det finns förslag på att öppna upp kulverten vissa sträckor eller att bygga en större ledning ner till älven som skulle kunna leda bort vattnet när det regnar väldigt, väldigt mycket, säger dagvattensamordnare Sara Jansson på Umeå kommun.

Kommunen utreder flera olika lösningar för att komma fram till vad som är genomförbart. 

Se och hör mer om åtgärderna som ska förebygga översvämningar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet