”Som att leta en nål i en höstack” – se mer om smittspårningen i Västerbotten Foto: SVT

Så funkar smittspårningen efter coronafallen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen konstaterades fem personer i Västerbotten smittade av coronaviruset. Alla har varit i norra Italien och tagit sig hem därifrån med flyg under helgen. Nu pågår ett arbete med att spåra vilka de kommit i kontakt med sedan de insjuknat.

– Man kollar vilka som satt på rader före och efter de coronasmittade på flygplanet. De testas för smittan, sedan blir det svårare, säger SVT:s reporter Anders Öhlund.

Under tisdagen har nio nya prover tagits i Västerbottens län. Det är okänt om fler smittats i nuläget. Provsvaren väntas under onsdagsförmiddagen.

Hör mer om smittspårningen i klippet.

Så skriver Region Västerbotten om smittspårningen

I samband med att patienterna informeras om sin diagnos, görs även en intervju om vilka personer de haft nära kontakt med sedan de beräknades vara smittsamma.

Om någon av närkontakterna, till exempel familj eller resesällskap, har symtom provtas de samma dag eller – efter att ha fått förhållningsregler – nästföljande dag. Är närkontakterna symtomfria så får de stanna hemma i 14 dagar och vara mycket observanta på symtom. Om symtom uppstår ska de provtas.

Angående flygresor så tar man reda på vilka platser de sjuka suttit på och meddelar vilken flight det gäller till Folkhälsomyndigheten, som via flygbolagen får ut namn och adress till de personer som suttit närmast. Folkhälsomyndigheten förmedlar dessa uppgifter vidare till berörd region som informerar personerna och ser till att de provtas.

Erfarenheten i landet angående smittspårning för corona i samband med flyg eller tåg har inte kunnat påvisa några smittade fall; smittade personer har varit närkontakter till tidigare smittade.

Information om patienter och deras tillstånd är alltid sekretessbelagda uppgifter. Därför rapporterar Region Västerbotten aldrig om enskilda fall. Det innebär också att regionen inte kommenterar var de smittade bor, på vilken ort de provtagits eller hur gamla de är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet