I tretton av länets kommuner är det föräldrarna som ska ta med sig blöjor till förskolan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så gör förskolorna med blöjavgiften i din kommun

Uppdaterad
Publicerad
Vem ska betala för blöjor på förskolorna – är det föräldrarna eller kommunen? Hittills har kommunerna tolkat det olika. Men nu väntar man på nya rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner. Hur det ser ut i dag ser du i listan här.

Vem står för blöjavgiften i kommunen?

Umeå: Vårdnadshavarna.  

Skellefteå: Förskolan (kommunala), fristående förskolor oklart.  

Robertsfors: Vårdnadshavarna.

Lycksele: Vårdnadshavarna.

Vilhelmina: Vårdnadshavarna.

Vännäs: Vårdnadshavarna.

Vindeln: Vårdnadshavarna.

– Vi avvaktar hur de större kommunerna och SKR ställer sig, säger Anders Wikström, förskolechef i Vindeln. 

Malå: Förskolan. Föräldrarna betalar 50 kr/mån, men har man högsta förskoleavgiften betalar man inget extra. 

Storuman: Vårdnadshavarna.

Bjurholm: Vårdnadshavarna.

– Vi håller på med en upphandling, vi tolkar domen som att vi måste stå för det, säger Sofia Johnels, förskolechef i Bjurholm.

Sorsele: Vårdnadshavarna.

Nordmaling: Vårdnadshavarna.

Dorotea: Vårdnadshavarna.

Åsele: Vårdnadshavarna.

Norsjö: Vårdnadshavarna.

SVT rapporterade · Vem ska stå för blöjorna på förskolan?

Nu stänger vi chatten för ikväll, tack för alla era inlägg i debatten!
09.28
Självklart skall föräldrarna stå för barnens blöjor.
09.31
Alla föräldrar vill ha olika blöjor till sina barn, bäst är om föräldrarna står för dessa. Kommunerna kommer inte att ha råd att tillhandahålla annat än billigaste basic-blöja och det kommer ingen förälder att vilja att barnet ska använda p.g.a. läckage och eksem.
09.48
Helt rätt att kommunen får stå för blöjorna. Annars kan man som i Norge ha ett "blöjavdrag" för att underlätta för föräldrarna. Samhället behöver fler föräldrar och då måste det bli mer förmånligt att skaffa barn. Skulle bli billigare för kommunen med tygblöjor, men det lär knappast personalen gå med på.
09.52
Naturligtvis föräldrarna!
09.53
Jag vill själv kunna välja blöja till mitt barn, för det är långt ifrån alla sorts blöjor jag vill ha till mitt barn.Precis som att vi tar dit ytterkläder, extra ombyten, vagn att sova i, hjälm etc så känns det rimligt att vi också tar dit och själva står för blöjor. Om förskolan måste stå för den kostnaden till alla barn behöver ju neddragningar göras på något annat.
09.53
Utan tvekan är det föräldrarnas ansvar att fixa blöjor. Finns betydligt bättre sätt en kommun kan spendera pengar på!
09.53
Självklart ska kommunen stå för blöjor. Man betalar ju redan dagis-avgift.
Ska man i slutändan börja betala extra om barnen vill ut och leka, eller om barnen ska på utflykt , eller kanske betala extra för maten ?

Nä. Betalar man en avgift så ska ALLT ingå..
09.57
Jag har barn födda på 00-talet, 10-talet och nu 20-talet. Båda mina barn har aldrig fått blöjor på förskolan, var vi än har bott (både i Umeå och Göteborg). Det har vi heller aldrig ifrågasatt. Med tanke på dålig ekonomi och allt inom kommunen så kan vi tänka oss att fortsätta betala för blöjor, för vår minsta också...
10.00
Oavsett lösning så måste det ju finnas blöjor att tillgå. Om föräldrarna förväntas dra dit sina extra speciella blöjor, men råkar glömma varannan dag, så blir det ju extremt problematiskt. Att blöjorna redan finns på förskolan är därför självklart, och oavsett om man betalar via skattesedeln eller direkt till förskolan så kommer ju föräldrarna att stå för kostnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer