Många vill erbjuda boende och gåvor till flyktingar – Umeå kommun kan inte ta emot hjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Privatpersoner som vill hjälpa flyktingarna från Ukraina med husrum eller gåvor kan i nuläget inte vända sig till Umeå kommun.

Istället hänvisas personerna till frivillighetsorganisationer.

– Vi är jätteglada att så många vill engagera sig. Vi jobbar på att få klart ett samarbetsavtal med någon frivillighetsorganisation så snart vi mäktar med, säger Helén Andersson, som sedan en vecka tillbaka har ansvar för den operativa samordningsverksamheten på Umeå kommun.

Just nu pågår samtal om hur samarbetet mellan Umeå kommun, ideella organisationer och enskilda individer ska organiseras. Det finns inga etablerade samarbetsavtal klara.

Helén Andersson, samordningsansvarig på kommunen, hoppas att ett avtal ska kunna vara klart inom några veckor.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

– Vi jobbar på att hitta en lösning liknande den vi hade vid flyktingkrisen 2015 då vi hade ett samordningsavtal med Röda korset. Vi såg då, precis som nu, att det finns ett jätteengagemang hos befolkningen som vi inte kan guida själva. Vi behöver stöd och hjälp från frivilligorganisationerna, säger Andersson.

”Alltid behov av familjehem”

För privatpersoner som vill hjälpa till kan det vara förvirrande att veta var man ska vända sig.

När är det relevant att kontakta er på kommunen?

– När det kommer till gåvor och erbjudanden om boende hänvisar vi just nu till större frivillighetsorganisationer. Sen har kommunen alltid behov av familjehem, och då hör man av sig till socialtjänsten. Skulle man ha större lägenheter som man kan tänka sig att hyra ut på längre sikt så har vi också alltid behov av att ha kontakt med hyresvärdar. Men då gäller det lägenheter, säger Helén Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet