Foto: SVT

Så lockar du folk till föreningens styrelse

Publicerad

I Västerbotten är det inget problem att få folk att engagera sig idrottsrörelsen. Att hitta de som vill engagera sig i styrelsearbetet kan vara lite svårare, men det går också att lösa med rätt strategi enligt Västerbottens idrottsförbund.

Varje år har många av landets idrottsföreningar svårt att få ihop folk till en styrelse. Men det handlar inte om brist på engamang, säger man i Västerbotten, snarare tvärtom.

– Vår bild är att det generellt inte är svårt att få folk att engagera sig, utan att vi nog aldrig varit så engagerade som vi är idag. Men vi ser att det finns vissa positioner som är utmaningar och ordförande och kassör är sådana postioner, säger Niclas Bromark som är länsidrottschef.

Kort och tydligt uppdrag

Det finns enligt Bromark flera sätt att lyckas lösa styrelseutmaningen. Eftersom som samhället har förändrats, så måste idrottsrörelsen anpassa sig. Det handlar om att ha en tydlig bild av vad föreningen är och vad den vill, så att man kan ge kortare, tydligare uppdrag.

– I ett samhälle där folk upplever sig ha mindre tid och ett mer utmanande vardagspussel, så har man inte möjlighet att lägga samma timmar idag som för 30 år sedan, säger Niclas Bromark och konstaterar också att det är viktigt att ställa direkta frågor.

– De här generella frågorna ”vi skulle behöva nån...” är inte så effektiva. Den direkta frågan ”vi skulle vilja att du...” – det är effektivt, säger han.

Upphandla delar

En annan möjlig väg till framgång är att föreningarna köper in tjänster inom till exempel ekonomi och administration, vilket gör att ansvarsbördan och tidsåtgången minskar för styrelsen.

– När vi tittar på såna lösningar så får vi också styrelser som upplever sig ha bättre kontroll och det också blir lättare att ta in nya. Det är ett bra exempel på hur vi behöver anpassa oss efter det nya engagemanget, säger Niclas Bromark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.