Så många olyckor har skett på sträckan

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från transportstyrelsen visar att sträckan där olycksplatsen ligger på har varit väldigt olycksdrabbat de senaste 17 åren. Platsen som är känd som Gåsbergskurvorna beskrivs av räddningsledaren Ulf Axelsson som farlig.

På den tio kilometer långa sträckan från Lycksele till Bålforsen kraftstation har inte mindre än 24 olyckor skett sedan 2000. Statistiken bygger på inrapporterade olyckor från polis och sjukhus, och polisen började rapportera in olyckor 2003 medan Lycksele Lasarett började så sent som 2011. Om man dock tittar på den statistik som finns så visar den att det minst sker en olycka på sträckan per år.

– Det är väldigt många olyckor för en vägsträcka som den skulle jag säga. Vi är ofta där och det sker ju incidenter som vi inte blir inkopplade i. Bilar som får sladd och tar sig iväg utan att någon skadas. Jag tycker att man skulle kunna sänka hastighetsbegränsningen där, säger räddningsledare Ulf Axelsson.

”Värsta olyckan jag varit med om”

Vid dödsolyckor gör alltid trafikverket en egen utredning för att ta reda på vad som skulle kunna ligga bakom olyckan, men än så länge kan ingen på trafikverket uttala sig om den specifika vägen eller dess utformning. Men det är svårt att ändra på vägen. Ovanför ligger järnvägen och nedanför ligger vattnet. Trots de måna olyckorna är olyckan i söndags den värsta olyckan som Ulf Axelsson varit med om.

– Jag har jobbat i 25 år och det här är den värsta olyckan jag varit med om under min tid iallafall. Enstaka dödsfall men det här saknar ord, säger Ulf Axelsson.

Stefan Nyman som äger en trafikskola i Lycksele har många gånger övningskört på sträckan med sina elever. han beskriver kurvan som svår men överkomlig med rätt teknik.

– Det är en besvärlig kurva, det har jag påpekat för mina elever. Men jag skulle råda alla till att komma in sakta i kurvan så minskar man risken att tappa kontrollen på bilen. Just den här kurvan har väldigt skymd sikt och det gör att man måste ta det extra lugnt, säger Stefan Nyman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.