Foto: TT

Så många skarvar får fällas i länet

Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt i Västerbotten. Totalt får 150 skarvar fällas i Umeå och Nordmalings kommuner.

Skarven har ökat sedan 1970-talet. Från att tidigare ha varit nästan utrotningshotad, har den ökat kraftigt och är nu vanligt förekommande längs kustområden i hela Sverige. Västerbottens kustfiskare kan redan nu se en markant ökning i år, något de menar kommer orsaka stor skada på dels fiskbestånd i havet, men även på lax-och öringsbeståndet i älvarna.

Länsstyrelsen gör bedömningen att skyddsjakt inte utgör något hot mot artens bevarandestatus och beviljar skyddsjakt på 150 stycken mellan den 1 augusti och den 31 december i år. De motiverar sitt beslut med att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undgå de problem som skarven orsakar yrkesfisket.

Inom nedanstående områden är det förbjudet att jaga skarv även under perioden:

Umeå kommun

• Bondens naturreservat: Förbud hela året. Avser öarna Bonden, Sydvästbrotten och Tuvan och då närmare strandlinjen än 200 meter.

• Snöansskärgårdens naturreservat: Beträdnadsförbud 15 april-15 augusti. Avser öarna Pilhällsrevet, Gråskär och Måkläppen.

• Umeälvens delta: Beträdnadsförbud l april-15 augusti. Avser markerade områden enligt reservatsbeslut.

• Holmöarnas naturreservat: Beträdnadsförbud 15 april- 15 augusti. Avser markerade områden enligt reservatsbeslut.

Nordmalings kommun

• Lördagshällan. Förbud hela året.

• Yttre Järnäsgrund. Förbud hela året.

• Kronörens naturreservat: Beträdnadsförbud 15 april- 15 augusti. Avser ön Lillbådan och då närmare strandlinjen än 100 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.