Foto: SVT

Så mycket dyrare blir ”Fabriken” i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad
Nu står det klart att projektet Fabriken i Skellefteå blir tio procent dyrare än beräknat. Detta trots att utredningen inte väntas klar förrän årsskiftet.
– Vi underskattade komplexiteten i utredningen, därför tar den längre tid än vad vi förväntat oss säger Åsa Andersson, tillförordnad vd i Skellefteå Industrihus.

Kommunen begärde en utredning för att få klarhet i vad som gått fel med sastningen Fabriken, området där det är tänkt att Räddningstjänsten, kommunens tekniska verksamheter samt Skellefteå buss ska flytta in. Projektet har blivit rejält dyrare än vad som var tänkt.

Investeringsbudgeten kommer höjas med tio procent från 367 miljoner kronor till 403,7 miljoner kronor, fram till årsskiftet. Det meddelade styrelsen för Skellefteå kommuns byggbolag under torsdagen.

– Fabriken-projektet ska slutföras därför tillskjuter styrelsen medel, säger Lorents Burman (S), ordförande i Skellefteå Industrihus, i ett pressutskick, och fortsätter:

– Projektet kommer att få ett betydande budgetöverskridande vilket vi ser mycket allvarligt på. Ambitionen är att en ny budget och handlingsplan för projektet ska vara klar efter årsskiftet.

”Underskattade komplexiteten”

Budgeten för bygget när det startade var 305 miljoner kronor, sedan 367 miljoner kronor och nu ser det alltså ut att bli åtminstone 403,7 miljoner kronor. Det går fortfarande inte att säga hur mycket dyrare Fabriken kommer bli i slutändan.

– Vi vet idag inte hur mycket pengar det handlar om, säger Gabriella Rymark (C), vice ordförande i styrelsen för Skellefteå Industrihus. Tillsammans med entreprenören gör vi en omfattande utredning för att få klarhet i det.

”Vet inte hur mycket”

I oktober avgick vd:n för Skellefteå industrihus efter att projektets kostnader skenat. Skebos vd, Åsa Andersson, har varit tillförordnad vd för industrihus i väntan på en ny.

En omfattande utredning som ska genomlysa hela projektet skulle ha varit klar vid det här laget. Nu ska den vara klar till årsskiftet.

– Vi underskattade komplexiteten i utredningen, därför tar den längre tid än vad vi förväntat oss, säger Åsa Andersson, tillförordnad vd i Skellefteå Industrihus. Det jag gör redan nu är att förstärka projektorganisationen genom att tillsätta fler resurser.

Tanken är att inflyttning ska ske i etapper fram till och med 2020

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer