Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ser det ut i Thoren Arena Foto: Marilén Karlsson

Snart invigs Thoren Arena i Umeå – kommunen har tecknat hyresavtal i 25 år

Publicerad

Snart invigs den nya multihallen på Noliaområdet i Umeå efter en del förseningar. I videon kan du se hur det ser ut i den omdiskuterade hallen.

Multihallen som kallas Thoren Arena kommer att rymma både fotbolls- och innebandyhall. Det kommer också bli ett nytt huvudkontor för Thorengruppen. Det har varit en del förseningar och bygget blev 100 miljoner dyrare än vad man först tänkt, enligt vd Raja Thorén.

Den tionde december ska den invigas.

– Nerverna är lite utanpå kroppen. Det är mycket kvar att göra, men vi kommer få ihop det, säger vd Raja Thorén.

I februari i år beslutade tekniska nämnden i Umeå att kommunen ska hyra arenan i 25 år. I det avtalet ingår också övertryckstältet på Gammlia fotbollsplan. Vänsterpartiet, som sedan start motsatt sig projektet, röstade emot förslaget och Miljöpartiet avstod från att rösta.

”Jättebra affär för kommunen”

När de 25 åren gått kommer kommunen att ta över arenan. Kostnaden under tiden som Umeå kommun arrenderar arenan ligger på drygt elva miljoner per år. När avtalet löpt ut kommer kommunen ha betalat drygt 275 miljoner kronor. Anders Linder, verksamhetschef Umeå fritid, tycker att det är en rimlig summa.

– Det här är en jättebra affär för kommunen. Man måste räkna in vad det skulle kosta för kommunen att bygga den själv och vad driftkostnaderna skulle kosta, säger han.

Förutom innebandy och fotbollshallar kommer det även att öppna en sportbutik och ett gym i lokalen.

Se hur det ser ut inne i multiarenan i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer