Jan Bränvall, tidigare ordförande i IFK Umeå, ställer sig frågande till Umeå kommuns affär med Thorengruppen. Foto: SVT

Ifrågasätter byggaffären av nya idrottshallar i Umeå

Publicerad

En inomhushall för fotboll har diskuterats i Umeå i över 30 års tid, och en som drivit frågan är Jan Brännvall, tidigare ordförande för IFK Umeå. ​Men trots det långvariga idrottsengagemanget menar han ändå att affären med Thorengruppen bör brytas.

Jan Brännvall och Ulf Bergström har länge engagerat sig inom idrotten i Umeå, och har tillsammans skrivit flera debattartiklar och skrivelser till politiker med anledning av den affär kommunen ingått med Thorengruppen. ​De menar att samarbetet kommer att kosta Umeå för mycket pengar och undrar hur kommunen ska klara av framtida välfärdsutmaningar.​

– Externa långa kontraktsuthyrningar är dålig ekonomi, det är sällan kommunen tjänar några pengar. När man har ont om pengar, varför gör man då det dyraste alternativet? Varför gör man ett alternativ som i slutändan kostar fyra till fem gånger så mycket som ett fotbollstält?

Har inte fått svar

Jan Brännvall frågar sig också varför kommunen med tanke på det ekonomiska utgångsläget väljer att investera i flera hallar.​​

– Från innebandyn har det inte funnits något uttalat krav på ny arena. Fritidsnämnden har inte en enda gång haft på sin agenda att bygga ny innebandyhall, men ändå byggs det nu.

Men trots det enträgna engagemanget, så har det enligt Jan Brännvall varit tyst från makthavarnas sida. ​​

– De har inte skrivit ett svar på våra debattartiklar, eller ifrågasatt våra faktauppgifter. Vi tolkar det som att de inte kan fälla det vi skriver, utan att det blir en tyst bekräftelse på att vi har rätt.

Hänvisar till upphandlingsavdelningen

Kommunalråd Hans Lindberg (S) har bara kommunicerat med SVT:s via sms. Han svarar inte på frågan om han fortfarande står fast vid beslutet att hyra av Thorengruppen i 25 år. Däremot skriver han:

”Fritidsnämnden har under många år jobbat med Thorén om tillskapande av fotbollshallar. Vi gick ut med förfrågan om upphandling av fotbollshallar där en aktör lagt ett anbud.

Sedan är det är tjänstemännen på upphandlingsavdelningen som ansvarar för upphandlingen, och inte förtroendevalda”.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bygget av idrottshallar på Nolia

Mer i ämnet