Nu har Lantmännens skördeprognos kommit och i norra Sverige är läget ljusare än övriga landet. Foto: Andreas Hillergren/TT

Så ser spannmålsskörden ut att bli i norra Sverige

Publicerad

Prognosen för lantbrukens skördar visar på de lägsta siffrorna sedan år 2006. För norra Sverige ser läget lite ljusare ut, där skörden av spannmål förväntas nå normala nivåer, skriver Lantmännen i sin årliga skördeprognos.

Sommaren har varit torr och varm i hela landet, och det drabbar lantbrukarnas skördar av vall och spannmål. Förstaskörden av vall blev nästintill katastrofal med skördenivåer upp till 50 procent lägre än normalt. Nu hoppas Lantmännen på bättre andra- och tredjeskördar, men man tror ändå att det kommer att bli brist på grovfoder för lantbrukarna i norra Sverige.

Vad gäller spannmålsodling har förutsättningar för korn varierat, i Hälsingland har det varit sämre, men ju längre norrut man kommer desto bättre ser det ut för korn.

– I Västerbotten ser vi just nu ut att gå mot en normal spannmålsskörd, men väderleken framöver har stor betydelse, säger Hans Westbom, regionchef Region Norr, Lantmännen Lantbruk i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.