Istället för att använda övergångställena får alla fotgängare från barn till äldre gå över vägen var man vill. Foto: TT

​Övergångsställen tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har de senaste tre åren tagit bort 80 övergångsställen som inte används så frekvent som andra. Kommunen är rädd att fotgängarna tappar fokus när det sällan passerar bilar.

Sedan 2012 har Umeå kommun tagit bort 163 övergångsställen. De övergångställen som rykt är de som inte används särskilt ofta och de varit placerade där det inte passerar så mycket trafik på.

- Övergångställen som inte används särskilt ofta respekteras inte. Respektlösheten tar man med till andra övergångsställen där det finns mer trafik. Därför är det viktigt att ta bort de övergångsställen som inte används, säger Marie Frostvinge Trafikplaneringschef på Umeå kommun.

”Det gäller bara att vara vaksam”

Istället för att använda övergångsställena får alla fotgängare från barn till äldre gå över vägen var man vill. Men det ska inte vara några konstigheter, det är bara att titta sig för innan menar trafikplaneringschefen.

- Det är bara att göra som vanligt, titta vänster, titta höger och sedan vänster igen. Det fungerar bra, det finns ramsor som ”ingen buss, ingen bil, ingen krokodil” för barn också. Det gäller bara att vara vaksam, säger Marie Frostvinge.

Hundägaren: ”Nu måste man kolla extra mycket”

Hundägaren Frida Ottoson som ofta är ute och promenerar tycker det är jobbigt med alla borttagna övergångsställen. Hon tror inte på förklaring om att fotgängare tar sin säkerhet förgivet vid när det finns skyltar och sträck.

- Nu måste man kolla extra mycket när kommunen tagit bort mitt övergångsställe. Jag tror inte bilarna kommer stanna när man ska gå över. Jag tycker det är korkat att man tror att fotgängarna blir mindre vaksamma för att det finns skyltar, säger Frida Ottoson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.