Foto: SVT

Så ska Skellefteå växa

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå har som uttalad ambition att växa och det är många projekt på gång i stan. Det råder politisk enighet om mycket, men det finns också olika syn på hur utvecklingen ska gå till.

Alla partier utom Sverigedemokraterna har ställt sig bakom den strategi, som bland annat innebär att man ska bli 80 000 invånare till 2030. Däremot finns det olika syn på hur man ska gå tillväga för att nå målen. Centern vill till exempel se att hela kommunen tar del av utvecklingen.

– Vi vill ge alla möjligheter för tätorter och landsbygd utanför centrum att växa, säger Carina Sundbom, Centerpartiet i Skellefteå.

Val 2018 – #dinröst

SD manar till försiktighet

Sverigedemokraterna står alltså inte bakom 2030-planen, men har inget emot att Skellefteå växer. Däremot tycker partiet att befolkningsökningen måste ske i en lagom takt och att majoriteten idag driver på för hårt.

– Man gör väldigt stora investeringar med lånade pengar och räknar oförsiktigt med att det ska leda till skatteökningar, säger Markku Abrahamsson, talesperson för SD i Skellefteå.

Centrumbron spilttrar

Skellefteå kommun har tagit lån för att kunna dra igång flera stora projekt, bland annat iordningställandet av ett industriområde för den tänkta batterifabriken. Det är ett projekt som alla partier står bakom. Mer splittrade är man i frågan om centrumbron, som (S) tänker bygga trots att det blev nej i folkomröstningen 2014.

– Vi vill hellre se att pengarna läggs på en flytt av E4, säger Liberalernas Andreas Westerberg och får medhåll av bland annat miljöpartiet.

– En väg utanför stan är viktigare än centrumbron, säger Miljöpartiets Hans Brettschneider.

Den allra största stötestenen inför valet är bygget av kulturhuset och tillhörande hotell. Det är en fråga som ska debatteras på SVT Nyheter Västerbottens sajt på måndag och en fråga där flera partier tycker tydligt annorlunda än styrande socialdemokraterna.

– Vi är positiva till lokala kultursatsningar, men det som presenterats i Skellefteå har skrämmande likheter med Umeås kulturhus, där kostnaderna skenade iväg, säger Markku Abrahamsson (SD).

– Vi har sagt hela tiden att kulturhuset ska byggas, däremot är vi inte nöjda med de omtag som skett runt hotellet. Vi tycker att det vore bra med privat byggande, säger Kristdemokraternas Charlotta Enqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet