Så tänker Umeå och Åsele runt IS-återvändare

Publicerad

Totalt var 41 kommuner på onsdagen inbjudna till en kunskapsdag om att hantera IS-återvändare. Från Västerbotten var Umeå och Åsele inbjudna.

– Det har varit lärorikt och en bekräftelse på att vi ska fortsätta arbeta på det sättet vi gör kring dessa frågor, säger Kerstin Rörsch, som är lokal samordnare mot våldsbejakande extremism i Umeå.

Umeå har enligt Kerstin Rörsch haft en bekräftad IS-återvändare. Detta var innan 2015 och den personen bor inte längre kvar i kommunen. 

– Vi har inte fått något mer svar på varför vi blev inbjudna till detta mötet. Det var både kommuner som har erfarenhet av återvändare och de som inte har det, säger Kerstin Rörsch. 

Åsele avstod från kunskapsdagen

Åseles kommunalråd Andreas From(S) berättar att man från kommunens sida blev förvånade över att finnas med bland de kommuner som kan tvingas hantera IS-återvändare och att man efter kontakt med polisen valde att avstå från kunskapsdagen.

– Polisen har bekräftat för oss att det inte finns någon indikation på att vi har haft någon IS-återvändare i kommunen. Det finns inte heller någon indikation på att någon är på väg hit, säger From.

Inte heller Umeå har fått några som helst indikationer på att det kommer att komma återvändare. 

– Vi har snarare fått motsatta signaler. Men alla måste ha beredskap för detta, säger Kerstin Rörsch.

Umeå har en plan

Umeå har idag enligt Rörsch en plan för hur man ska arbeta med dessa personer. Man samverkar där tillsammans med skolan, socialtjänsten, säkerhetsavdelningen, psykiatrin och ett interreligiöst råd som finns i Umeå. 

– Det är viktigt att ha med religionen i detta. Och också väldigt bra att psykiatrin är med, eftersom det kan komma tillbaka barn som förväntas ha en risk för psykiska besvär, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.