”Känns inte jättebra” – hör studenterna om salstentorna

Uppdaterad
Publicerad

Trots rekord hög smittspridning har Umeå universitet tänkt genomföra fysiska salstentor. Flera studenter är oroliga.

– Med tanke på hur pandemiläget ser ut nu känns det inte jättebra, säger studenten Wilma Lindquist.

Under 2020 rapporterades om ökade anmälningar om fusk vid tentor och examinationer runt om i landet. Detta är något som universitetsledningen vägt in i beslutet om att fortsätta med salstentorna.

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera studenter som är oroliga över att salstentor genomförs trots den höga smittspridningen.

Coronaviruset i Västerbotten

Studentkåren känner igen att det finns en oro bland studenterna.

– Vi ska genomföra en enkätundersökning på vår fakultet för att få svar på det, säger Matilda Munter, ordförande vid Umeå naturvetar- och teknologkår.

”Kommer ta upp det här”

Studentkårerna kommer att föra dialog med universitetsledningen med anledning av den höga smittspridningen och beslutet att genomföra fysiska salstentor.

– Jag kommer ta upp det här med digitala tentor och hur universitetet kan jobba för att göra dem bättre så det blir svårare att fuska, säger Matilda Munter.

Biträdande universitetsdirektör Per Ragnarsson förstår att en del studenterna, men menar att man genomfört smittskyddsåtgärer och att studenter som har förkylningssymptom kommer att avvisas.

Hör vad studenterna tycker om fysiska salstentor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet