Blommor utanför fallskärmsklubben dagen efter flygolyckan. Foto: Erik Abel / TT

Så uppmärksammas årsdagen av flygolyckan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag är det ett år sedan den tragiska flygolyckan i Umeå, då nio personer omkom. Årsdagen uppmärksammas bland annat genom en öppen minneshögtid i Umeå stadskyrka på kvällen.

På Umeå fallskärmsklubb kommer det att hållas öppet för anhöriga under dagen, det kommer att hållas tal och en tyst minut – men det blir ingen fallskärmshoppning.

– Många har varit oerhört knäckta under året. Men det är självklart att vi ska träffas på tisdag, det blir en väldigt lågmäld tillställning, säger Navid Haghjo på Umeå fallskärmsklubb.

Svenska Fallskärmsförbundet skriver på sociala medier att de uppmanar de som vill att hålla en tyst minut klockan 14.08.

Kyrkan håller öppet

Svenska kyrkan håller en enskild minneshögtid för anhöriga men också en öppen minneshögtid för alla på kvällen mellan klockan 19-21. Men det är som mest 50 personer som får vistas i kyrkan på grund av coronarestriktionerna.

– Vi kommer att fortsätta minnas de personer som dött, men minneshögtiden blir ett slags avslut på sorgeåret, säger Ingrid Holmström Pavval, präst i Umeå i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.