Karin Malmfjord (S) och Tomas Mörtsell (C) har olika uppfattningar om hur Storuman bäst ska styras. Foto: SVT

Så vill de styra Storuman

Uppdaterad
Publicerad

För Storumans kommun har det gått bra de två senaste mandatperioderna med en budget i balans och miljardinvesteringar inom vindkraft, gruvor och vattenkraft. Men också inom turistnäringen har det bara gått uppåt, främst i Tärnaby och Hemavanområdet.

– Det här gör att vi står inför stora utmaningar både när det gäller att bygga bostäder och övrig infrastruktur men också att få kunnigt folk att flytta till kommunen för att bosätta sig och verka här, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell (C).

Samarbete över partigränser

Den senaste mandatperioden har präglats av samarbete mellan partierna.

Val 2018 – #dinröst

– På sådana här småorter är det bättre att ha ett samarbete över partigränserna och se till folkets bästa totalt sätt, säger Robert Mårtensson som tillsammans med sin fru Sara driver företag i samhället.

Han får medhåll av det sittande kommualrådet.

– I grund och botten vill väl de flesta oavsett partifärg att det ska gå bra för kommunen, säger Tomas Mörtsell (C).

Men oppositionsrådet Karin Malmfjord (S) tror att det beror på att alliansen som styr i kommun har brist på idéer.

–  Vi har ofta bra förslag som vi fått igenom, säger Karin Malmfjord.

Tomas Mörtsell skrattar åt påståendet om att alliansen saknar idéer och drivkraft men säger att bra idéer ska tas tillvara om det är bra för kommunen.

Vill se yngre förmågor i kommunhuset

Bland folket på gatan i Storuman är det skolan, vården och omsorgen som är de stora frågorna.

– Och så jobben förstås, det är det viktigaste, säger Roland Nilsson från Skarvsjöby som också tycker att yngre och friskare krafter borde släppas in i kommunhuset.

Karin Malmfjord håller med om att jobben är en av de viktigaste valfrågorna.

– Utan jobb bor inga kvar här i Storuman. Jobben är den viktigaste garanten för utveckling för hela kommunen, säger hon.

– Jag håller med, men vi måste också komma igång och bygga bostäder och vi måste hitta mer lokaler för företagarna. Sen har vi kanske den största utmaningen och det är kompetensförsörjningen och vi har faktiskt brist på arbetskraft, säger Tomas Mörtsell.

Kamp om posten

Mörtsell hoppas på att få behålla kommunalrådsposten även kommande mandatperiod.

– Det vore fantastiskt roligt att få fortsätta ytterligare en mandatperiod för det är många frågor som vi satt igång som inte är avslutade och som behöver sättas ordentligt, säger han.

Men också nuvarande oppostionsrådet Karin Malmfjord vill bli kommunalråd.

– Om väljarna vill det så kör jag. Det blir spännande och en stor utmaning, säger Karin Malmfjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet