Foto: SVT

Eskil räddade Rismyrliden – får lokalhistoriskt pris

Uppdaterad
Publicerad

Förre sågverksfaktorn Eskil Wiklund från Bodan utanför Skellefteå är en hängiven lokalhistoriker. I helgen förärades han det högt ansedda Ernst Westerlund-priset.

– Det kunde jag aldrig drömma om. Jag får tacka de som nominerat mej, säger Eskil ödmjukt.

Priset är på tio tusen kronor och äran att hamna i samma celebra sällskap som en lång rad andra pristagare. (Se faktaruta)

Räddade unik gårdsgrupp

Eskils största kulturinsats är att han räddade nybygget Rismyrliden undan rivning och förgängelse. I sitt arbete som skogsfaktor upptäckte Eskil den kompletta gårdsgruppen fyra mil väster om Skellefteå. De grå timmerhusen från 1825 och senare stod kvar i ofördärvat skick. Wallmarks såg styckade av husen och på Eskils initiativ bildades en stiftelse, som tog över skötseln.

Rismyrliden förklarades som byggnadsminne och ända 1970-talet har gården varit ett populärt utflyktsmål för skolor och barnfamiljer. Varje sommar återuppstår  den gamla bondgården i skogen med kor, får och grisar, höns och katter.

4000 små takspån

Eskil Wiklunds lokalhistoriska gärning kan sammanfattas som mera verkstad än snack. Han har även restaurererat en vattendriven kvarn i sin hemby och byggt miniatyrer av intressanta byggnader. Däribland författaren Per Olof Enquists barndomshem i Sjön – det gröna huset – som förekommer i flera av Enquists romaner

– Det behövdes 4 000 små takspån – ditpillade med pincett – för att täcka taket, minns Eskil Wiklund.

”Eldsjälarna blir äldre”

Nybygget Rismyrliden räddades alltså till framtiden av Eskil Wiklund och de som stöttade hans idé. Med åren har det gamla nybygget blivit en välbesökt attraktion. Tack vare SVT:s populära program Allt för Sverige har även svenskättlingar från USA hittat till Rismyrliden. I somras kom 7 000 besökare, men verksamheten med en levande bondgård är hotad.

– Vi håller öppet sju dar i veckan under sommaren, men snart börjar vara för gamla, säger Hillevi Burman, ordförande i föreningen Rismyrlidens vänner.

Därför sliter styrelsen hårt med att hitta intresserade som är beredda att sköta om anläggningen i framtiden. Vännernas medelålder ligger på plus 70 år...

– Eldsjälarna blir äldre, och tiderna förändras, konstaterar Eskil Wiklund. Men jag hoppas att nya krafter vill ta över.

Fakta

Ernst Westerlund-priset instiftades till 100-årsminnet av journalisten, museichefen och hedersdoktorn Ernst Westerlunds (1900-1976) födelse år 2000. Pristagare: Albert Magnusson, Peter Gustafsson, Göran Marklund, Kerstin Eriksson, Per André, Thore Sjögren, Ulf Lundström, Barbro Viklund, Kjell Wallmark, Stig Stierna, Lars Jonsson, Gunda Lundström, Göran Wahlberg, Stig-Henrik Wiklund, Rolf Granstrand, Edit Gustafsson och Eskil Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.