En hornuggla ringmärktes på Ön igår kväll. Foto: Albin Enetjärn

Skam den som ger sig – uggla fångad efter 34 års väntan

Publicerad

Fågelstationen Stora Fjäderäggs fick en efterlängtad syn sent igår kväll. För första gången på 34 år har en hornuggla ringmärkts på ön Stora Fjäderägg i Umeå.
– Det är otroligt ovanligt att lyckas fånga en, säger Albin Enetjärn.

Det var under tisdagskvällen som studenten Albin Enetjärn, veckoansvarig på Stora Fjäderäggs fågelstation, och hans två kollegor från Katalonien lyckades fånga en hornuggla för ringmärkning.

– Det är den första ugglan som vi har lyckats fånga på fågelstationen sedan starten 1984, säger Albin Enetjärn.

Det var en hona något äldre än två år gammal. Typiska kännetecken är de orangea ögonen och långa öron som kan fällas upp. Hornugglan är inte särskilt ovanlig i Sverige och Västerbotten, men det är svårt att lyckas fånga en.

– Jag stod i köket och diskade när mina vänner kom in med den i köket, så det blev en kram innan vi mätte och vägde den. Det är otroligt ovanligt att lyckas fånga en, berättar han.

Hornuggla fångades efter 34 år. Foto: Albin Enetjärn

Lockar den med ljud

Varför gårkvällen blev en succé tror Albin har att göra med lockljudet som är en blandning mellan ljud från en hornuggla och pip från en mus.

– Det gäller att sätta upp nätet när det är mörkt, för det är inte så ofta vi har det och sen att spela upp den här ljudfilen för att lyckas, berättar han.

Kan det bli allt vanligare att märka den här typen av uggla?

– Nu när vi vet att det i alla fall går att fånga här så är det absolut värt att prova igen, berättar Albin Enetjärn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer